Wijnreis ‘Rondom Avignon’

Ook zin in een lang weekend om het mediterrane leven te proeven in het Franse Zuiden waarbij zon en de heldere blauwe luchten vanzelfsprekend zijn? Maar dan wel met een actief programma waar cultuur, wijn en de geneugten van deze Franse streek allemaal aan bod komen? 

Ga dan mee met ons, en verheug je alvast om ondergedompeld te worden in de versmelting van diverse culturen uit het verleden en maak kennis met het terroir, de markt, passie voor wijn en gerechten uit de streek, in een gezelschap dat dit graag met je deelt.

On Y Va is een initiatief van 2 wijnliefhebbers die al vaker onafhankelijk van elkaar op verkenning zijn geweest, maar elkaar dan toch weer ‘toevallig’ tegen kwamen bij een Chateau of een restaurant in de “middle of nowhere” en dan bijkletsen onder het genot van het goede dat de aarde en de zee voor ons hebben voortgebracht. Die ervaringen willen we graag met jullie delen, zodat jullie ook dat enthousiasme krijgen en besmet raken met ons wijnvirus. We organiseren onze reizen voor kleine groepen, zodat het exclusief en gezellig blijft. 

Ook in het departement Vaucluse zijn we onafhankelijk van elkaar, als toerist of wijnimporteur meerdere malen tegen mekaar aangelopen en hebben we diverse proeverijen doorstaan. Het Rhône dal is een streek voor elegante, wat krachtigere wijnen met souplesse waarbij je nog steeds een prima prijs/kwaliteit kan scoren als je de regio en haar wijnboeren kent.  We bezoeken diverse domeinen en restaurants rondom Avignon en verblijven 20km onder deze mooie stad. Avignon heeft de bijnamen “Babylon aan de Rhône” en “Provençaalse pausenstad”. Het historische centrum, dat we ook bezoeken, is omgeven door een hoge stadsmuur van 4,2 kilometer lang met zeven poorten. Het centrum staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ons programma ‘rondom Avignon’ ziet er als volgt uit:

Op woensdag en donderdag rijden de 10 deelnemers met eigen vervoer richting Rognonas waar we verblijven in MAS Saint Antoine.

MAS Saint Antoine heeft diverse gites en een groter appartement met grote keuken, tuin en zwembad. Iedereen heeft daar zijn eigen kamer met douche/badgelegenheid. Een mas is een Zuid-Franse herenboerderij, meestal bestaande uit een begane grond met twee verdiepingen. De mas was meestal gericht op opslag van landbouwproducten, dit in tegenstelling tot de bergerie, een veel langer gericht gebouw met stallen voor de schapen en geiten en een klein hoofdgebouw met één bovenverdieping.

Omdat het een lange reis is en aankomsttijden lastig te voorspellen fijn, plus het feit dat op Hemelvaart fatsoenlijke restaurants nabij niet open zijn, hebben we ervoor gekozen om donderdagavond op de MAS te eten. Met goed weer zitten we dan buiten en genieten van de eerste lokale kazen en wijnen, vergezeld met salades, groenten uit de streek en misschien kan ook de BBQ wel aan. We verwachten dat het niet al te laat wordt, want we hebben op vrijdag natuurlijk al een druk programma.

Vrijdags gaan we, na het niet al te vroege ontbijt, naar het eerste wijndomein Maby. Duurzame landbouw is een belangrijke pijler bij Domaine Maby. Zo is er erg veel aandacht en zorg voor de natuurlijke omgeving van de wijngaarden. In totaal bezit familie Maby 60 hectare wijngaarden, de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar. Het terroir kan vergeleken worden met dat van de grote broer Châteauneuf-du-Pape: eindeloze hoeveelheden rolkeien die zorgen voor een gelijkmatige dag- en nachttemperatuur. Er wordt op fenolische rijpheid geoogst met veel nadruk op rijp en gezond fruit. 

Derde generatie wijnmaker Richard Maby (1964), kleinzoon van de stichter, leidt het domein momenteel en zal ons ook rondleiden die ochtend! Hij heeft een enorme injectie gegeven aan dit prachtige domein sinds hij in 2005 zijn job aan de Parijse Bourse inruilde voor die van wijnmaker van het familiedomein. Nu hadden de Maby’s al een rijke historie in Lirac en Tavel (zo was Richard’s opa Armand bijvoorbeeld burgemeester van Tavel) maar sinds 2005 wint de Lirac La Fermade elke prijs die er te winnen is. Ook in Nederland waar hij ondermeer ‘Wijn van het Jaar’ werd op het Proefschrift Wijnconcours. Richard wordt bijgestaan door Philippe Cambie. Deze beroemde adviseur werd door Robert Parker in 2010 uitgeroepen tot ‘Oenoloog van het Jaar’. Kortom, alles klopt hier.

Na dit bezoek gaan we lunchen in Tavel en daarna reizen we door naar Avignon voor een bezoek aan de oude stad. Feel free om daar eventueel je eigen route te kiezen of al eerder naar ons verblijf terug te keren als dat vervoerstechnisch mogelijk is. Mocht je deze stad nog niet bewonderd hebben in het verleden dan raden we je aan de historische trekpleisters zoals het Palais des Papes, Pont Saint-Bénézet, Peruse Les Halles Market te bezoeken of koffie te drinken op Place de l’Horloge. 

’s Avonds, na een kort opfrismoment in ons verblijf, maken we ons op voor een Menu du Marché bij Domaine de Bournissac waar we uiteraard de geneugten van het land en de zee kunnen proeven in combinatie met verschillende lokale wijnen. We wisselen de ervaringen uit van de eerste dag en ongemerkt hebben we dan toch weer veel geleerd over het maken en proeven van wijn in deze streek en met een beetje geluk zien we nog de Mont Ventoux.

Na ons gezamenlijk vroegtijdse ontbijt vertrekken we zaterdagmorgen naar een klooster, overigens niet om daar boetedoening te doen, want daarvoor is de tijd te kort J. We kronkelen over D-wegen nog wat verder naar het zuiden en zijn na een uur op de plaats van bestemming: Abbaye Saint Marie de Pierredon. De Abdij is overigens niet toegankelijk want ze is eigendom van en wordt deels bewoond door een Italiaanse mediamagnaat. Het prachtige domein bestaat uit 600 ha kreupelhout, waarvan slechts 10 ha aan wijnbouw besteed wordt. Sinds 2013 en de komst van Antoine Dürrbach, van het topdomein Trevallon, is het domein overgeschakeld naar een biologische teelt om alom geprezen wijnen te produceren die wel eens dé referentie van de streek kunnen worden. Er worden diverse witte en rode wijnen gemaakt met diverse druivenrassen die op dit terroir voor een ultieme smaakbeleving zorgen; onbekende smaken voor de beginnende proever, uitdagend voor mensen met al wat meer proefervaringen!

We worden ontvangen door de wijnmaker die ochtend rond 11uur en zullen een goed beeld krijgen op welke wijze hier de wijnen geproduceerd worden en krijgen een goed beeld van de geschiedenis van de abdij die overigens ook olijfolie produceert. 

Vervolgens gaan we naar een geheim lunchadres waar we de Fruits de Mer tot ons laten komen of eventueel een alledaags visje. Laten we vooral dit adres in de toekomst voor onszelf behouden… Na deze ‘eenvoudige doch voedzame lunch’ gaan we richting Rognonas waar aan de deelnemers gevraagd wordt om in kleine groepjes inkopen te doen zodat we minimaal een 4 gangen diner tevoorschijn kunnen toveren in onze MAS op zaterdagavond. Uiteraard zullen we de gangen combineren met passende witte en rode wijnen. Streekgerechten mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens dit ‘grand diner’. Om klachten naar de organisatie te vermijden zullen we iedereen genoeg euro’s meegeven om inkopen te doen zodat we niet hoeven te bezuinigingen op de ingrediënten. Qua bereidingsniveau zijn we natuurlijk geheel afhankelijk van de kennis en kunde van onze deelnemers.  Zij bereiden hun gerecht voor ons allen in de grote keuken van het appartement of op de grote BBQ buiten.

Onze laatste gezamenlijke avond hopen we in de avondzon te mogen starten waarbij iedereen de anekdotes klaar heeft om veel plezier te hebben en (heel) af en toe een serieus gesprek te kunnen voeren met zijn of haar reisgenoten. 

Na ons gezamenlijke ontbijt op zondag checken we uit en verlaten we ons gastvrije verblijf bij Rognonas.  Sommige deelnemers reizen door, anderen blijven nog wat langer en een aantal reist gezamenlijk terug naar het Limburgse land en luncht onderweg nog eens goed natuurlijk.

***

Voorwaarden van deze wijnreis

De kosten voor dit weekend bestaan uit; ontbijt, lunch en diners met de bijbehorende (huis) wijnen en alle proeverijen en eventuele entreegelden. Je slaapt in een standaard tweepersoonskamer met douche of bad. Je krijgt geld mee voor inkopen op de markt. 

De rondleidingen en proeverijen zijn tegen speciale condities tot stand gekomen waardoor de totale reissom beperkt blijft. Wel verwacht elke domeineigenaar dat we per persoon 2 doosjes wijn bestellen, maar dat is met deze topkwaliteit geen straf.

Omdat het reisgezelschap op verschillende momenten heen- en terug/doorreist zijn de reis- en overige kosten onderweg voor eigen rekening en regel je dat met de persoon die zijn auto beschikbaar heeft gesteld.

Wil je aanvullende informatie stuur even een mail