Wijnreis ‘In de Bourgogne’

Ook zin in een lang weekend om het Franse leven te proeven in een voormalig hertogdom waarbij de terroir, dorpjes, cultuur en geneugten van de streek op hoog niveau staan? Maar dan wel met een enigszins actief programma waar dit allemaal aan bod komt en je toch relaxed e.e.a. ondergaat?

Ga dan mee met ons, en verheug je alvast om ondergedompeld te worden in de versmelting van diverse culturen uit het verleden en maak kennis met het terroir, de markt, passie voor wijn en gerechten uit de streek, in een gezelschap dat dit graag met je deelt.

On Y Va is een initiatief van 2 wijnliefhebbers die al vaker onafhankelijk van elkaar op verkenning zijn geweest, maar elkaar dan toch weer ‘toevallig’ tegenkwamen bij een Chateau of een restaurant in de “middle of nowhere” en dan bijkletsten onder het genot van het goede dat de aarde en de zee voor ons hebben voortgebracht. Die ervaringen willen we graag met jullie delen, zodat jullie ook dat enthousiasme krijgen en besmet raken met ons wijnvirus. We organiseren onze reizen voor kleine groepen, zodat het exclusief en gezellig blijft. 

Op doorreis naar het Franse zuiden zou je bijna vergeten dat hier een van de meest toonaangevende wijngebieden van Frankrijk ligt: de Bourgogne, officieel  Bourgogne-Franche-Comté. 

De Bourgogne was een van de 27 regio’s van Frankrijk die tegenwoordig opgegaan is in Bourgogne-Franche-Comté. Bourgogne heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest. 

de Bourgogne streek

Tot aan de Franse Revolutie bleef het een zelfstandige Franse provincie rond de stad Dijon. Bourgondië grensde aan provinciën Bourbonnais en Nivernais in het zuid- en noordwesten, Champagne in het noorden, Franche-Comté, Hertogdom Savoye in het noord- en zuidoosten en Dauphiné en Lyonnais in het zuiden.

In 1790 verdween het en werd het opgedeeld in departementen: l’Yonne, Côte-d’Or, Nevers en Saône-et-Loire. Belangrijke steden zijn Dijon, Chalon-sur-Saône, Nevers, Auxerre, Mâcon en Beaune.

De Chardonnay en Pinot Noir druiven brengen hier wijnen voort die tot de wereldtop behoren maar ook behoorlijk kostbaar zijn geworden. We zouden On Y Va niet zijn als we toch wijndomeinen gevonden hebben waarbij de verhouding prijs/kwaliteit nog steeds in orde is.

Ons programma ziet er als volgt uit:

Op de eerste dag rijdt meestal de grootste groep van de in totaal 16 deelnemers met eigen vervoer naar Beaune. We lunchen onderweg in de buurt van Langres en zoals altijd is dit nog voor eigen rekening.  

In de namiddag arriveren we in Beaune waar we verblijven in Maison les Courtines. 

karakteristieke daken in Beaune

Dit grote herenhuis, midden in de stad, heeft een aantal luxe-appartementen en kamers waar we allemaal onze eigen plek en badkamer hebben, er is geen tuin/zwembad maar we kunnen er wel gezamenlijk ontbijten en koken. Betaald parkeren kan vlakbij ons verblijf.

Beaune is een prima uitvalsbasis om de streek te verkennen,  maar natuurlijk om ook het oude centrum van dit wijnparadijsje te ontdekken.  Beaune ligt namelijk in het hart van prestigieuze wijngaarden, waarvan, tot de verbeelding sprekende, namen als Pommard, Corton-Charlemagne, La Romanée-Conti, Meursault, Santenay, Savigny-les-Beaune… de ogen van iedere wijnliefhebber doen stralen.  Beaune is tevens een kunststad waar het meest symbolische gebouw ongetwijfeld het Hôtel Dieu (Hospices de Beaune) is met zijn beroemde geëmailleerde dakpannen. Proeverijen, bezoeken, musea, hobby’s, concerten, wijnveilingen en natuurlijk wijnkelders bezoeken. Daarnaast zijn er mooie omliggende charmante dorpjes zoals Savigny-les-Beaune, Meursault, Santenay, Nolay en Chagny.

Omdat het een lange reis is en aankomsttijden lastig te voorspellen zijn, plus het feit dat op Hemelvaart fatsoenlijke restaurants nabij niet open zijn, hebben we ervoor gekozen om donderdagavond in ons verblijf te eten. We hebben het hele weekend een aparte eetruimte voor onszelf en proeven donderdagavond de eerste lokale kazen en wijnen, vergezeld van salades en groenten uit de streek die we al ingekocht hebben. 

We verwachten dat het niet al te laat wordt, want we hebben op vrijdag meteen al een druk programma.

Op de tweede dag gaan we, na een niet te laat ontbijt, naar het eerste wijndomein van de broers Besson. We reizen met een aantal auto’s ruim een uur zuidwaarts richting Macon waar we tot na de lunch in de omgeving vertoeven.    

Domaine de Pouilly (Besson) is een klein familiedomein met iets meer dan 15 hectaren wijngaard in de gemeente Pouilly, de buurgemeente van Fuissé, vandaar de gerenommeerde appellation Pouilly-Fuissé in de Maconnais. Dit gebied ten westen van Macon is de ‘geheimtip’ voor liefhebbers van goede en betaalbare witte bourgogne en rode Beaujolais. Eigenaars Pierre-Antoine en Vincent Besson hebben enkele jaren geleden hun te vroeg overleden vader André opgevolgd, met wie we al meer dan 20 jaar bevriend waren. Zij maken voornamelijk witte wijn, zoals hun befaamde 4 soorten Pouilly-Fuissé, die vooral naar Amerika worden geëxporteerd (maar ze laten ook voor ons wat doosjes in de kelder…. ) Maar ook een heerlijke St.Veran en een Macon-Pierreclos van de ommuurde wijngaard “Clos de la Condemine”. Bij voldoende tijd kunnen we deze wijngaard in het dorpje Pierreclos nog gaan bezoeken. Alles is bij deze wijnboeren gericht op kwaliteit! De vinificatie verloopt klassiek met een fermentatie en rijping op deels nieuwe eikenhouten fusten waarbij één à tweemaal per maand in het fust geroerd wordt, de bâtonnage. Deze ‘oude’ techniek maakt de wijn beduidend ronder van smaak.

Na dit bezoek gaan we uitgebreid lunchen bij een gerenommeerd restaurant in buurtwijndorp Fuissé en daarna reizen we terug naar Beaune.

’s Avonds, na een kort opfrismoment in ons verblijf, maken we ons op voor een licht diner waar we uiteraard de geneugten van het land (en wellicht de zee) kunnen proeven in combinatie met verschillende lokale wijnen. We wisselen de ervaringen uit van de eerste dag en ongemerkt hebben we dan toch weer veel geleerd over het maken en proeven van wijn in deze streek en met een beetje geluk komen we nog op een terras terecht in hartje Beaune.

Op de derde dag, vaak is dat een zaterdag, gaan we na ons gezamenlijke vroege ontbijt een kwartiertje te voet naar de fietsverhuurlocatie voor een fietstocht door de wijngaarden. 

We vertrekken met de e-bikes in Beaune en gaan al vrij snel een fietspad op en gaan alle bekende dorpen af richting Puligny-Montrachet.

fietstocht door de wijngaarden

We hebben een tussenstop in Meursault en we gaan in een laag tempo door de wijngaarden met hier en daar een klimmetje maar dat zal op onze e-bikes geen probleem zijn. 

Afhankelijk van het weer is een zonnebril en/of regenjasje aan te bevelen. Tijdens deze fietstocht zullen we ook een bezoek brengen aan domein Cholet-Pelletier in Corcelles-les-Arts voor een proeverij, gelukkig al voor de middag. Na een gezamenlijke lunch in de buurt van Meursault fietsen we weer terug en leveren de e-bikes rond 15 uur in.

Daarna gaan we namelijk in Beaune inkopen doen voor het Grand Diner op zaterdagavond. Met 16 deelnemers verwacht de organisatie minimaal een 6 gangen diner en veel creativiteit van de deelnemers. 

Uiteraard zullen we de gangen combineren met passende witte en rode wijnen. Streekgerechten als jambon-persillé mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens dit ‘grand diner’. Om klachten naar de organisatie te vermijden zullen we iedereen genoeg euro’s meegeven om inkopen te doen zodat we niet hoeven te bezuinigen op de ingrediënten. 

Qua bereidingsniveau zijn we natuurlijk geheel afhankelijk van de kennis en kunde van onze deelnemers.  Zij bereiden hun gerechten voor in de keukentjes van een aantal appartementen. 

Onze laatste gezamenlijke avond hopen we te mogen starten met paar mooie amuses met apéritief waarbij iedereen de anekdotes klaar heeft om veel plezier te hebben en (heel) af en toe een serieus gesprek te kunnen voeren met zijn of haar reisgenoten. Uiteraard worden de gerechten begeleid door een aantal wijnen uit de streek of van de domeinen die we bezocht hebben.

Na ons gezamenlijke ontbijt op onze laatste dag alweer, checken we rustig uit en verlaten we ons gastvrije verblijf in Beaune. Sommige deelnemers reizen door, anderen blijven nog wat langer en een aantal reist gezamenlijk terug naar het Nederland en luncht onderweg nog eens goed natuurlijk.

***

Voorwaarden van deze wijnreis

De kosten voor dit weekend bestaan uit; ontbijt, lunch en diners met de bijbehorende (huis) wijnen en alle proeverijen en eventuele entreegelden en fietshuur. Je slaapt in een standaard tweepersoonskamer met douche of bad. Je krijgt geld mee voor inkopen op de markt. 

De rondleidingen en proeverijen zijn tegen speciale condities tot stand gekomen waardoor de totale reissom beperkt blijft. Wel verwacht elke domeineigenaar, en dat is dus voor de organisatie het uitgangspunt, dat er per persoon 2 doosjes wijn worden besteld, maar dat is met deze topkwaliteit geen straf.

Omdat het reisgezelschap op verschillende momenten heen- en terug/doorreist zijn de reis- en overige kosten onderweg voor eigen rekening en regel je dat met de persoon die zijn auto beschikbaar heeft gesteld.

Wil je aanvullende informatie stuur even een mail