Wijnreis Rheingau(D)

Ook zin in een lang weekend om kennis te maken van de wijnbouw en -boeren die in de Rheingau hele kwalitatieve en betaalbare wijnen maken? Wist je ook dat er in dit gebied bij Bingen en Rüdesheim al meer dan 1000 jaar druiven verbouwd worden!

Wil je wel een enigszins actief programma waar dit allemaal aan bod komt en je toch relaxed e.e.a. ondergaat?

Ga dan mee met ons, en verheug je alvast om ondergedompeld te worden in de versmelting van diverse culturen uit het verleden en maak kennis met het terroir, de natuur, passie voor wijn en gerechten uit de streek, in een gezelschap dat dit graag met je deelt.

On Y Va is een initiatief van 2 wijnliefhebbers die al vaker onafhankelijk van elkaar op verkenning zijn geweest, maar elkaar dan toch weer ‘toevallig’ tegenkwamen bij een Chateau of een restaurant in de “middle of nowhere” en dan bijkletsten onder het genot van het goede dat de aarde en de zee voor ons hebben voortgebracht. Die ervaringen willen we graag met jullie delen, zodat jullie ook dat enthousiasme krijgen en besmet raken met ons wijnvirus. We organiseren onze reizen voor kleine groepen, zodat het exclusief en gezellig blijft. 

Het gebied van de Rheingau, rondom de rivier de Rijn (uiteraard) is qua wijnsoorten bekend om zijn Rieslings en Spätburgunders, voor de Franse lezers Pinor Noir. Er wordt al meer dan 1000 jaar wijn gemaakt. Vroeger in de jaren 80, vraag maar aan je ouders, stond het bekend om zijn toch wel zoetere wijnen met een glas met groen voetje. Die wijnen zijn er nog wel maar vooral de droge Rieslings, verfijne Spätburgunders die met moderne technieken door jonge wijnboeren wordt gemaakt, is zeker het ontdekken waard. Een deel van de Rheingau is werelderfgoed van de UNESCO. Met name Rüdesheim, Assmannshausen, Lorch en Lorchhausen behoren sinds 2002 tot het werelderfgoed van UNESCO. Ook de keuken in diverse restaurants is modern en verrassend te noemen, dat gecombineerd met de mooie natuur maakt dit tot een interessant gebied voor onze wijnreis. Langs de Rijn vind je kastelen, burchten, abdijen en kloosters en mooie dorpjes die het beeld compleet maken.

Veruit de meest voorkomende druivensoort is de Riesling. Ook wel de koningin van de druiven genoemd wordt. Deze witte druif beslaat ongeveer 80% van het areaal. Uitzondering hierop is het wijnstadje Assmannshausen. Daar wordt merendeel rode wijnen gemaakt van de Spätburgunder (Pinot Noir) en waarmee het met 75 hectare ook het grootst aaneengesloten wijnbouw-gebied van deze druif in Duitsland is.

Over het hele gebied genomen is de verdeling van druivensoorten ongeveer,

De opbrengst is – zeker gezien de gemiddeld hoge kwaliteit – vrij hoog, namelijk meer dan 90 hectoliter per hectare. Markant aan Rheingauer-wijn is de opvallende zuurgraad en complexe ontwikkeling na lagering die vaak nodig is. Afhankelijk van de kwaliteitstrap qualitäts- of prädikaatsklasse – en het kwaliteitsniveau kan dat twee of meer jaren duren. Met name bij de Riesling-wijnen. Wijn met de titel “Groẞes Gewächs” behoren tot het hoogste kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met grand cru in Frankrijk.

Ons programma ziet er als volgt uit:

Op de eerste dag rijdt meestal de grootste groep van maximaal 14 deelnemers met eigen vervoer naar Rüdesheim. We lunchen in dit historische en pittoreske stadje en gaan vervolgens naar ons *** hotel om in te checken, iedereen heeft een eigen kamer met bad/douchegelegenheid, parkeren ‘ist kein Problem’.

Drosselgasse

Rüdesheim is een prima uitgangsbasis aan de Rijn om de diverse Weingüter te gaan bezoeken en er zijn voldoende goeie restaurants zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over ‘wie er heen en terug rijdt na het diner’.

‘s Middags staat het eerste bezoek al op het programma en reizen we naar Weingut Tesch in de Nahe. Weingut Tesch geldt als één van de innovatiefste ondernemingen in Duitsland. De diverse wijnbergen met hun eigen terroir produceren fantastische Rieslings. Op de Duitse proeverij bij Wine of the Dozen deze zomer beaamde de vele aanwezigen de sterke prijs/kwaliteit verhoudingen van wat hier allemaal gemaakt wordt. Mocht je niet overtuigd zijn lees dan hier de blog van Robert Parker over dit domein.

Na deze eerste proeverij met rondleiding gaan we voldaan terug naar ons hotel, frissen ons op en gaan ons rustig voorbereiden voor het diner in Rüdesheim. Het zou zomaar kunnen dat we na afloop nog ergens wat nakletsen onder het genot van…

Op de tweede dag gaan we, na een niet te laat ontbijt, naar het tweede Weingut, dat van Jakob Jung in Erbach. Je reist met je eigen auto naar Erbach, bepaalt zelf of je andere deelnemers mee laat rijden gelet op de geldende covid-19 richtlijnen in Duitsland en waar je je zelf natuurlijk comfortabel bij voelt.

Ook weer zo’n fantastisch bedrijf dat ooit in 1799 startte als gemengd bedrijf maar in de opvolging zich meer en meer heeft toegelegd op de productie van Rieslings en Spätburgunders. Ook zij hebben diverse wijnbergen die voldoen aan alle VDP-classificaties van de Duitse wetgeving. Erste en Grosse Lage gaan we zeker proeven en je zult versteld staan wat die Duitsers allemaal in huis hebben, daar kunnen we nog veel van leren in Nederland, alhoewel we daar natuurlijk ook goed op weg zijn in het Limburgse land.

Riesling Jakob Jung

Na dit bezoek gaan we uitgebreid lunchen bij een gerenommeerd restaurant in de buurt maar dan zijn we nog niet klaar natuurlijk.

We bezoeken ‘s middags kasteelklooster Eberbach, een prachtige locatie om rond te dwalen en kennis te nemen van het begin van de Duitse wijnbouw. We bepalen ter plekke of Kaffee mit Kuchen nog aan de orde is en daarna gaan we richting Rüdesheim. Wellicht is er dan nog de mogelijkheid om het stadje te verkennen, voordat we ons voorbereiden op het 4 gangen diner met bijpassende wijnen. Na het diner gaan we te voet huiswaarts, als je nog in Rüdesheim langer in avond wil vertoeven mag dat natuurlijk, wel op eigen rekening.

Kabelbaan

Op onze laatste dag alweer trekken we na het ontbijt onze wandelschoenen aan voor een gewone wandeltocht (echt niet pittig) die begint bij de Kabelbaan in Rüdesheim. Door de lucht over de wijngaarden gaan we naar boven en genieten van het uitzicht. Boven op de wijnberg lopen we door de prachtige natuur en vergezichten richting Assmannshausen, ook weer zo’n UNESCO-waardige plek. We zetten alle vervoermiddelen in dit weekend dus we gaan met de boot over de Rijn terug naar Rüdesheim rond het middaguur.

We lunchen tenslotte nog samen en nemen dan afscheid en gaan huiswaarts

Assmannsshausen

***

Voorwaarden van deze wijnreis

De kosten voor dit weekend bestaan uit; 2x ontbijt, 3x lunch en 2 diners met de bijbehorende (huis) wijnen en alle proeverijen en eventuele entreegelden. Je slaapt in een standaard tweepersoonskamer met douche of bad. Het vervoer per auto; heen- en terugreis en ter plekke zijn voor eigen rekening.

De rondleidingen en proeverijen zijn tegen speciale condities tot stand gekomen waardoor de totale reissom beperkt blijft. Wel verwacht elke Winzer, en dat is dus voor de organisatie het uitgangspunt, dat er per persoon 2 doosjes wijn worden besteld, maar dat is met deze topkwaliteit geen straf.

Omdat het reisgezelschap op verschillende momenten heen- en terug/doorreist zijn de reis- en overige kosten onderweg voor eigen rekening en regel je dat met de persoon die zijn auto beschikbaar heeft gesteld.

De exacte kosten zijn nog niet bekend maar ga uit van 450 tot 500euro per persoon, all-in, je hebt de reisvoorwaarden van VKKR gelezen en je gaat daarmee akkoord. Onverhoopt kan het zijn dat we het programma moeten wijzigen (ter plaatse), daarmee ga je akkoord. Mocht de reis niet doorgaan dan laten we je dat tijdig weten en krijg je je geld terug binnen 7 dagen of je krijgt een voucher voor een toekomstige wijnreis.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

www.sto-garant.nl

Wil je aanvullende informatie stuur even een mail

PrivacybeleidGarantieregeling / Reisvoorwaarden