Wijnreis ‘Naar de Languedoc’

Ook zin in een lang weekend om de Languedoc  streek in Frankrijk nader te verkennen. Maar dan wel in een actief programma waar cultuur, wijn en de geneugten van deze bijzondere streek allemaal aan bod komen?

Ga dan mee met ons, en verheug je alvast om ondergedompeld te worden in de Joie de Vivre en maak kennis met de terroir, de markt, passie voor wijn en gerechten uit de streek en in een gezelschap dat dit graag met u deelt.

wijnboer-bestaan is gewoon hard werken

On Y Va zijn 2 wijnliefhebbers die al vaker onafhankelijk van elkaar op verkenning zijn geweest, maar mekaar dan toch weer ‘toevallig’ tegenkomen bij een Chateau, restaurant in de middle of nowhere en dan bijkletsen onder het genot van het goede dat de aarde en zee voor ons heeft voortgebracht. Die ervaringen willen we graag met jullie delen, zodat jullie ook dat enthiousiasme krijgen en besmet raken met  ons virus. We organiseren onze reizen een aantal keren per jaar voor kleine groepen, zodat het exclusief en gezellig blijft.

Ons programma voor de Languedoc ziet er als volgt uit:

in de vroege ochtend om 6uur vertrekken we  vanuit onze ‘verzamellokatie in Limburg’ waarna we op eigen gelegenheid of met een busje richting zuid-Frankrijk vertrekken. Ter hoogte van Meursault wordt er geluncht rond 12uur  in Relais de la Dilligence. We vervolgen de reis en komen rond laat in de middag aan in ons verblijf in Narbonne, waar we de komende dagen zullen vertoeven.

Rond 19uur vertrekken we vanuit ons verblijf in de omgeving van Narbonne en gaan dineren in restaurant Les Cuisiniers Cavistes. we maken het niet te laat want vrijdagochtend is er een mooi vervolg van ons programma.

na ons gezamenlijk ontbijt vertrekken we rond 8:30uur naar wijndomein Haut Gleon in het land van de Katharen waar we de typische Languedoc wijnen zullen proeven. 

De eerste geschriften rondom Gleon stammen uit de 12de eeuw, maar een kapel stamt al uit de 6de eeuw. De brug bij het domein is onlangs gerestaureerd en ligt aan een oude Romeinse weg. De witte en rode wijnen worden van diverse druivensoorten gemaakt op een zeer arme grond. De witte wijnen zijn vol van smaak en diens druiven worden geoogst in het  ‘Vallee de Paradis’. De rode wijnen zijn zeer krachtig, prima bij een goed stuk vlees of harde kazen.    Na het bezoek aan dit domein, lunchen we in Lezignan.

In Lezignan zijn een aantal bezienswaardigheden, waarvoor we de rest van de middag de tijd nemen. Je kunt hier samen of apart je gang gaan, zorg ervoor dat je weer tijdig terug bent in ons verblijf, want we gaan die avond naar een Michelin / bib gourmand restaurant in de buurt van Narbonne. 

Rond 19uur vertrekken we naar een gerenommeerd restaurant waar we getrakteerd worden op een 4 gangen menu met bijpassende wijnen. We komen die avond wat later thuis, we genieten van de Franse Joie de Vivre. 

Op zaterdag  is het natuurlijk de dag van de Franse marktjes. Na ons ontbijt maken we ons op voor een bezoek aan Domaine La Baume. De wijnen passen prima bij het 4 gangen menu wat de vandaag samen gaan samenstellen en inkopen. 

Domein La Baume

Het wijndomein met Australische eigenaren is van ongekende professionaliteit. Er wordt niet ingeboet aan kwaliteit ondanks de grootte van dit domein. Er zijn in diverse prijsklasses zeer smakelijke wijnen te verkrijgen, in onze beleving staat dit domein qua prijs/kwaliteit verhoudingen in de top3.  We verlaten het domein rond 11uur en gaan ons opmaken voor de lunch onderweg. We zullen jullie bewijzen hoe je voor weinig geld heel erg lekker kan genieten van de lokale producten en wijnen. Een perfectere prijs/kwaliteit verhouding is bijna niet te vinden!

Na de lunch gaan we in groepjes inkopen doen in Beziers. Middels de menukaart met ingredienten die je hebt meegekregen ga je zelf inkopen doen op le Marche, bij de Charcuterie en de Fromagerie. Neem hier rustig de tijd voor, drink een Cafe au Lait en laat het Franse leven op je inwerken. 

Les Halles in Beziers

Rond 17uur gaan we starten met de voorbereidingen voor ons diner a la carte. In de keuken wordt het voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en dessert gemaakt. Met betrekking tot de wijnen hebben wij een prachtige keuze die prima past bij de gerechten van die avond. Om 20uur gaan we aan tafel en worden de gerechten uitgeserveerd door de teams die een en ander hebben voorbereid. De rest van de avond, zal er hopelijk een worden, om niet snel te vergeten.

Na ons ontbijt op zondag, checken we uit en verlaten we ons gastvrije verblijf in Narbonne.  We hebben nog een behoorlijke reis voor de boeg voor diegenen die huiswaarts keren. Iedereen bepaalt in zijn eigen tempo hoe hij door het Franse land huiswaarts keert als we op eigen gelegenheid afreizen. Je krijgt nog tips voor onderweg en voor diegenen die hun vakantie verder voortzeten, bonne chance!

De kosten voor dit weekend bestaan uit de reis- en verblijfkosten;  ontbijt, lunch en diners met de bijbehorende (huis) wijnen. Je slaapt in een standaard twee-persoonskamer met douche of bad. We maken een gezamenlijke ‘pot’ voor vertier op ons verblijf in Narbonne. Je krijgt geld mee voor inkopen op de markt op zaterdag. Uiteraard kun je wijnen kopen of luxere wijnen kiezen tijdens de lunches of diners, maar die zijn voor eigen rekening.

Wil je aanvullende informatie stuur even een mail

***

Informatie voor de streek Languedoc

Letterlijk vertaald betekent Languedoc “Taal van de Oc” en verwijst daarmee niet alleen naar de streek maar ook naar haar kenmerkende mensen en kenmerkende taal.

Breed genomen ligt de Languedoc-Roussillon tusen de Provence en de Spaanse Costa Brava. De Languedoc beslaat het gebied ten noorden van de stad Perpignan tot aan de rivier de Rhone. Roussillon strekt zich uit van net ten noorden van Perpignan tot de Spaanse grens.

Met volop zon, rijke regenval en een mild seizoensklimaat is de Languedoc-Roussillon een ideale omgeving voor het verbouwen van wijngaarden. In de Languedoc worden al sinds de vijfde eeuw na Christus wijngaarden verbouwd.

Alhoewel de eerste wijn-varieteiten in Frankrijk gecultiveerd werden in Zuid-Frankrijk, kwam de bloeiperiode voor de streek pas in de 19e eeuw, veroorzaakt door een combinatie van factoren: Het intrekken van de wet die verbood wijngaarden aan de kust te planten, een ongelofelijke jaarlijkse wijnconsumptie van meer dan 120 liter per hoofd van de bevolking, en de komst van het spoor die een snelle verbinding met de dichtbevolkte regio’s in Noord-Frankrijk verzekerden. De Occitaanse wijngaard groeide enorm in omvang en werd een echte “melkkoe”.

De groeiende welvaart werd echter oneerlijk verdeeld wat leidde tot grote ontevredenheid en uiteindelijk tot de Wijn Oorlog in 1907, toen een gewapende opstand van landarbeiders de wijngaarde terugveroverden. Dit was de aankondiging voor het ontstaan co-operaties van wijnboeren in de jaren 1920 en ’30. Tot op de dag van vandaag is 70% van de wijngaarden van de Languedoc Roussillon in handen van zulke co-operaties.

Tegen het einde van de 20e eeuw had Languedoc-Roussillon een reputatie gekregen voor het produceren van de alomaanwezige, inferieure wijnen die de beruchte Europese Wijnplas van de zeventiger jaren vulden (in 1970 leverde de streek meer dan 10% van de wereldproductie, met 400.000 hectare aan wijngaarden).

De jaren ’80 markeerden het begin van de hergeboorte van de Languedoc-Roussillon. De introductie van de nieuwe Vins de Pays d’Oc categorie in 1987 maakte de Languedoc-Roussillon een van de meest aansprekende wijngebieden ter wereld, die nieuwe wijnen produceerde voor een nieuwe generatie wijndrinkers. In de jaren ’90 werd het gebied aantrekkelijk voor investeringen, zowel van internationale investeerders als van producenten uit andere grote wijnproducerende streken in Frankrijk. De combinatie van deze investeerders en de introductie van marktgerichte wijnen door de al aanwezige grote co-operaties, heeft ervoor gezorgd dat Languedoc-Roussillon goed op weg is zijn volledige potentie waar te maken. De mogelijkheid wijnen van topkwaliteit te produceren – AOC en VdP – is de weg die, volgens velen, nu bewandeld moet worden.

Vandaag de dag is de Languedoc-Roussillon nog steeds de grootste wijnstreek ter wereld voor de productie van wijndruiven, met om en nabij 330.000 hectare wijngaard, genoeg voor 39% van de Franse productie en 4% van de productie wereldwijd