Wijnreis Sicilië

Ook zin in een lang weekend om het mediterrane leven te proeven op Sicilië waarbij zon en een lekker zeewindje vanzelfsprekend is? Maar dan wel met een actief programma waar cultuur, wijn en de geneugten van dit Italiaanse eiland allemaal aan bod komen? De naam Sicilië komt overigens van de Sicelen, een volk dat 1200 v.C. op het eiland aankwam.
Ga dan mee met ons, en verheug je alvast om ondergedompeld te worden in de versmelting van diverse culturen uit het verleden en maak kennis met het terroir, de markt, passie voor wijn en gerechten uit de streek, in een gezelschap dat dit graag met je deelt.
On Y Va is een initiatief van 2 wijnliefhebbers die al vaker onafhankelijk van elkaar op verkenning zijn geweest, maar elkaar dan toch weer ‘toevallig’ tegen kwamen bij een Chateau of een restaurant in de middle of nowhere en dan bijkletsen onder het genot van het goede dat de aarde en de zee voor ons hebben voortgebracht. Die ervaringen willen we graag met jullie delen, zodat jullie ook dat enthousiasme krijgen en besmet raken met ons wijnvirus. We organiseren onze reizen voor kleine groepen, zodat het exclusief en gezellig blijft.


Ook op Sicilië is een wijndomein door ons bezocht en wel het topdomein Firriato, onafhankelijk van elkaar; de een (wijnimporteur, gepensioneerd maar niet in ruste) kwam wel binnen, de ander (de toerist) niet. Ons programma voor Sicilië in het voorjaar ziet er als volgt uit:
Dag 1: Op woensdag vliegen we in de ochtend naar Noordwest Sicilië waar we onze auto(’s) ophalen op het vliegveld in Trapani. We gaan dan richting Marsala, een mooie stad aan de kust voor een ‘eenvoudige’ welkomstlunch in de buurt.

Na de korte lunch verkennen we nog de kust met de prachtige zoutvlaktes en molentjes die zorgen voor de tijdenwisseling. We reizen daarna door naar onze vlakbij gelegen villa waar eigenaar Vincenzo Meo ons zal verwelkomen, tenminste als ie zijn middagdutje niet verlengd heeft.
Villa Meo ligt tussen Trapani en Marsala aan de westkust van Sicilië. Marsala ligt slechts 10 km verwijderd van ons verblijf en ligt op het uiterste zuidwestelijke puntje van Sicilië en staat bekend om zijn heerlijke zoete wijnen. Het oude centrum van de kustplaats werd in de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel verwoest. De naam komt van het Arabische Mars-el-Allah, dat haven van God betekent. De haven van Marsala speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad, omdat Garibaldi er met zijn 1000 man in 1860 aan land kwam om Sicilië en daarna Italië te veroveren.
In villa Meo bereiden we ons dan rustig voor op de avond om met zijn allen te gaan te BBQ-en in de tuin van de villa met zwembad.


Dag 2: Op donderdag gaan we, na het niet al te vroege ontbijt, naar de productie/bottelfaciliteit van ‘’ons’ wijndomein Firriato of bezoeken we een mooi dorpje, bijvoorbeeld Erice. Het Firriato wijndomein straalt kwaliteit en kennis uit en is pas sinds de jaren 80 met wijnproductie bezig en nu reeds een van de beste domeinen van Sicilië en zelfs van heel Italië. De resultaten zijn verbluffend en momenteel hebben ze een groot aanbod van witte en rode wijnen. De wijnen worden vooral gemaakt van de diverse lokale druivensoorten en soms gecombineerd met bekendere soorten als Chardonnay en Syrah. Het terroir (combinatie van klimaat & bodem) en natuurlijk de invloed van de vulkaan Etna zorgen voor wijnen met karakter. We gaan naar de kelders in Paceco en krijgen daar een uitgebreide rondleiding, gelukkig praat onze tourgids ook Engels.
Vervolgens gaan we rond de middag naar het Baglio Soria resort van Firriato voor een eerste proeverij met ‘lichte’ lunch. Enfin, reizigers die al vaker deelnemer van onze reizen zijn geweest beseffen dat het dan tegen 15 uur loopt als we afscheid nemen en terugkeren naar ons verblijf. Er kan dan nog wat na gekletst worden, een boek gelezen worden aan het zwembad en een duik nemen mag natuurlijk ook. Overigens is de kust niet ver weg, dus daar kunnen we ook nog even uitwaaien indien gewenst.


’s Avonds maken we ons op voor een diner op hoog niveau waar uiteraard de geneugten van het land en de zee kunnen proeven in combinatie met verschillende lokale wijnen. We wisselen de ervaringen uit van de eerste dag en ongemerkt hebben we dan toch weer veel geleerd over het maken en proeven van wijn op dit eiland, misschien zelfs in een restaurant met zeezicht.

Dag 3: Na ons ontbijt vertrekken we vrijdag eind van de ochtend naar Marsala voor een bezoek aan domein Donnafugata.

‎Donnafugata is opgericht op ‎‎Sicilië‎‎ door een familie die, dankzij haar passie, in staat is geweest om de stijl en perceptie van Siciliaanse wijn over de hele wereld te innoveren. ‎

Giacomo Rallo‎, de vierde generatie van een familie met meer dan 170 jaar ervaring in kwaliteitswijn, richtte Donnafugata in 1983 op samen met zijn vrouw‎Gabriella‎, een pionier van de wijnbouw op Sicilië. Vandaag leiden hun kinderen‎José ‎‎en ‎‎Antonio‎ het bedrijf en een team van 110 medewerkers gericht op uitmuntendheid.‎ Zij verbouwen 441 hectares (!) over het hele eiland 20 druivensoorten en tezamen met het terroir zorgt dit voor bijzondere smaken die we gaan proeven. De wijnen worden geëxporteerd naar 60 landen over de hele wereld. Bekijk hier nog een filmpje over hun mooie bedrijf.

Rond 15uur zijn we wel klaar bij dit domein en bestaat er nog de mogelijkheid om een museum of de stad Marsala te bezoeken. We bepalen ter plekke wat te doen.

’s avonds gaan we met zijn allen in Trapani verse vis eten in een mooi echt Siciliaans restaurant dat door kenners als een ‘must go’ wordt betiteld. De vissoep met couscous mag je niet overslaan.

Dag 4: Op zaterdagochtend doen we wat kalm aan, wellicht dat je nog een duik neemt, een boek leest, bijkletst of nog ergens naar toe wil maar in ieder geval worden die dag de kookgroepen erop uit gestuurd om inkopen te doen in Trapani of Marsala.

Niks moet als je er maar voor zorgt dat we ’s avonds een grand diner in onze villa kunnen organiseren.
We gaan dus in kleine groepjes inkopen doen op een markt zodat we minimaal een 5 gangen diner tevoorschijn kunnen toveren in onze villa. Uiteraard zullen we de gangen combineren met passende witte en rode wijnen. Zwaardvis mag natuurlijk niet ontbreken tijdens dit ‘grande cena’!

Om klachten te vermijden zullen we iedereen genoeg euro’s meegeven om inkopen te doen zodat we niet hoeven te bezuinigingen op de ingrediënten. Qua bereidingsniveau zijn we natuurlijk geheel afhankelijk van de kennis en kunde van onze deelnemers die hun gerecht voor ons allen gaan bereiden.
Onze laatste gezamenlijke avond hopen we in de avondzon te mogen starten waarbij iedereen de anekdotes klaar heeft om veel plezier te hebben en (heel) af en toe een serieus gesprek te kunnen voeren met zijn of haar reisgenoten.


Dag 5: Na ons ontbijt op zondag checken we uit en verlaten we ons gastvrije verblijf bij Marsala en gaan richting Palermo. We bezoeken de botanische tuin in Palermo, je weet niet wat je ziet, vooral in deze tijd van het jaar. Voorts gaan we naar een vissersdorp voor onze laatste lunch en bezoeken we het centrum van Palermo. Er zijn vele indrukwekkende gebouwen onder architectuur te vinden in deze wat rauwe stad, maar je zult er zeker van genieten zoals het palazzo di Normanni.

Er bestaat de mogelijkheid om op het dak van de kathedraal te bezoeken, dat is wel op eigen gelegenheid en kosten want je moet de nodige trappen omhoog lopen maar het uitzicht is top!

In een inmiddels rustig tempo gaan we naar het vliegveld waar we de auto(‘s) inleveren en om 20uur vliegen we terug met Ryanair. Je bent dus wel laat thuis die zondag, maar who cares na zo’n ervaring!

***Voorwaarden van deze wijnreis
De kosten voor dit weekend bestaan uit de reis- en verblijfkosten; ontbijt, lunch en diners met de bijbehorende (huis) wijnen. Je slaapt in een standaard tweepersoonskamer met douche of bad. We maken een gezamenlijke ‘pot’ voor vertier op ons verblijf op Sicilië. Je krijgt geld mee voor inkopen op de markt. Uiteraard kun je wijnen kopen of luxere wijnen kiezen tijdens de lunches of diners, maar die zijn voor eigen rekening.
De rondleidingen en proeverijen bij Firriato zijn tegen zeer speciale condities tot stand gekomen waardoor de totale reissom beperkt blijft. Wel verwacht de eigenaar dat we per persoon 2 doosjes wijn bestellen, maar dat is met deze topkwaliteit geen straf.

Het vervoer van/naar de luchthaven in België zijn op eigen kosten en regel je zelf, we kunnen geen enkele aansprakelijkheid dragen voor vervoerswijzigingen (met name de vluchten) als daar iets niet goed gaat buiten onze invloedssfeer; denk aan overboekingen, annuleringen, gewijzigde vluchttijden, etc.

Onze inschatting is dat de totale reissom inclusief de vlucht rond de 950euro zal bedragen.

Wil je aanvullende informatie stuur even een mail