Wijnreis Sicilië

Ook zin in een lang weekend om het mediterrane leven te proeven op Sicilië waarbij zon en een lekker zeewindje vanzelfsprekend is? Maar dan wel met een actief programma waar cultuur, wijn en de geneugten van dit Italiaanse eiland allemaal aan bod komen? De naam Sicilië komt overigens van de Sicelen, een volk dat 1200 v.C. op het eiland aankwam.
Ga dan mee met ons, en verheug je alvast om ondergedompeld te worden in de versmelting van diverse culturen uit het verleden en maak kennis met het terroir, de markt, passie voor wijn en gerechten uit de streek, in een gezelschap dat dit graag met je deelt.
On Y Va is een initiatief van 2 wijnliefhebbers die al vaker onafhankelijk van elkaar op verkenning zijn geweest, maar elkaar dan toch weer ‘toevallig’ tegen kwamen bij een Chateau of een restaurant in de middle of nowhere en dan bijkletsen onder het genot van het goede dat de aarde en de zee voor ons hebben voortgebracht. Die ervaringen willen we graag met jullie delen, zodat jullie ook dat enthousiasme krijgen en besmet raken met ons wijnvirus. We organiseren onze reizen voor kleine groepen, zodat het exclusief en gezellig blijft.


Ook op Sicilië is een wijndomein door ons bezocht en wel het topdomein Firriato, onafhankelijk van elkaar; de een (wijnimporteur, gepensioneerd maar niet in ruste) kwam wel binnen, de ander (de toerist) niet.
Ons programma voor Sicilië in het voorjaar ziet er als volgt uit:
Op donderdag vliegen we ‘s-middags naar Noordwest Sicilië waar we onze auto(’s) ophalen op het vliegveld in Trapani. We reizen dan meteen door naar onze vlakbij gelegen villa waar eigenaar Vincenzo Meo ons zal verwelkomen.
Villa Meo ligt tussen Trapani en Marsala aan de westkust van Sicilië. Marsala ligt slechts 10 km verwijderd van ons verblijf en ligt op het uiterste zuidwestelijke puntje van Sicilië en staat bekend om zijn heerlijke zoete wijnen. Het oude centrum van de kustplaats werd in de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel verwoest. De naam komt van het Arabische Mars-el-Allah, dat haven van God betekent. De haven van Marsala speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad, omdat Garibaldi er met zijn 1000 man in 1860 aan land kwam om Sicilië en daarna Italië te veroveren.
In villa Meo bereiden we ons dan rustig voor op de avond om met zijn allen te gaan eten in een prima Italiaans restaurant in de buurt en gaan laat naar bed.


Vrijdags gaan we, na het niet al te vroege ontbijt, naar ‘ons’ wijndomein Firriato. Dit domein straalt kwaliteit en kennis uit en is pas sinds de jaren 80 met wijnproductie bezig en nu reeds een van de beste domeinen van Sicilië en zelfs van heel Italië. De resultaten zijn verbluffend en momenteel hebben ze een groot aanbod van witte en rode wijnen. De wijnen worden vooral gemaakt van de diverse lokale druivensoorten en soms gecombineerd met bekendere soorten als Chardonnay en Syrah. Het terroir (combinatie van klimaat & bodem) en natuurlijk de invloed van de vulkaan Etna zorgen voor wijnen met karakter. We gaan naar de kelders in Paceco en krijgen daar een uitgebreide rondleiding, gelukkig praat onze tourgids ook Engels.
Vervolgens gaan we naar het Baglio Soria resort van Firriato voor een eerste proeverij met ‘lichte’ lunch. Enfin, reizigers die al vaker deelnemer van onze reizen zijn geweest beseffen dat het dan tegen 15 uur loopt als we afscheid nemen en terugkeren naar ons verblijf. Er kan dan nog wat nagekletst worden, een boek gelezen worden aan het zwembad en een duik nemen mag natuurlijk ook. Overigens is de kust niet ver weg, dus daar kunnen we ook nog even uitwaaien indien gewenst.
’s Avonds maken we ons op voor een diner op hoog niveau waar uiteraard de geneugten van het land en de zee kunnen proeven in combinatie met verschillende lokale wijnen. We wisselen de ervaringen uit van de eerste dag en ongemerkt hebben we dan toch weer veel geleerd over het maken en proeven van wijn op dit eiland. We maken het niet te laat want op zaterdag zetten we ons derde vervoermiddel in, de boot…
Na ons vroege gezamenlijk ontbijt vertrekken we zaterdagmorgen om 9 uur naar Trapani.
We kronkelen langs de kust naar onze opstapplaats en gaan met de boot naar het eiland Favignana. Dit eiland maakt onderdeel van de Egadische eilanden en bestaat uit de drie eilanden Favignana, Levanzo en Marettimo. Het ligt direct voor de kust van Trapani en is per boot makkelijk te bereiken binnen een uur. De eilanden en in het bijzonder Favignana zijn een geliefde kleinschalige vakantiebestemming, mede omdat deze eilanden hun authentieke karakter hebben weten te behouden.
Dit prachtige eiland brengt de meest bijzondere wijnen van Firriato voort, waarover we uitleg krijgen in de pal aan de kust gelegen wijngaard. Vervolgens zullen we tijdens onze bus-tour het eilandje verder verkennen. Deze wijnen zullen we uiteraard ook proeven tijdens de Calamoni proeverij, gecombineerd met een lunch aan zee. Het feit dat deze wijnen juist zo bijzonder zijn heeft weer te maken met het terroir; het is een oude zeebodem van quartair kalksteen en dus miljoenen jaar oud. Neem ook je zwemspullen mee, want de zee en het strand zijn briljant. We blijven nog eventjes op het eiland tot de boot ons mee terugneemt naar Trapani.
We zijn nog niet klaar in Trapani want ook op deze reis zal er door onze deelnemers gekookt moeten worden op de zaterdagavond. We gaan in kleine groepjes inkopen doen zodat we minimaal een 4 gangen diner tevoorschijn kunnen toveren in onze villa. Uiteraard zullen we de gangen combineren met passende witte en rode wijnen. Zwaardvis mag natuurlijk niet ontbreken tijdens dit ‘grande cena’! Om klachten te vermijden zullen we iedereen genoeg euro’s meegeven om inkopen te doen zodat we niet hoeven te bezuingingen op de ingrediënten. Qua bereidingsniveau zijn we natuurlijk geheel afhankelijk van de kennis en kunde van onze deelnemers die hun gerecht voor ons allen gaan bereiden.
Onze laatste gezamelijke avond hopen we in de avondzon te mogen starten waarbij iedereen de anekdotes klaar heeft om veel plezier te hebben en (heel) af en toe een serieus gesprek te kunnen voeren met zijn of haar reisgenoten.
Na ons ontbijt op zondag checken we uit en verlaten we ons gastvrije verblijf bij Trapani. We gaan die ochtend naar Palermo waar we de auto(‘s) inleveren en om 13uur terugvliegen naar Weeze airport. Aan het eind van de middag gaan we dan zorgen dat iedereen naar huis kan.

eiland Favignano voor de westkust van Sicilië

***


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).  
Voorwaarden van deze wijnreis
De kosten voor dit weekend bestaan uit de reis- en verblijfkosten; ontbijt, lunch en diners met de bijbehorende (huis) wijnen. Je slaapt in een standaard tweepersoonskamer met douche of bad. We maken een gezamenlijke ‘pot’ voor vertier op ons verblijf op Sicilië. Je krijgt geld mee voor inkopen op de markt. Uiteraard kun je wijnen kopen of luxere wijnen kiezen tijdens de lunches of diners, maar die zijn voor eigen rekening.
De rondleidingen en proeverijen bij Firriato zijn tegen zeer speciale condities tot stand gekomen waardoor de totale reissom beperkt blijft. Wel verwacht de eigenaar dat we per persoon 2 doosjes wijn bestellen, maar dat is met deze topkwaliteit geen straf.

http://www.sto-garant.nl

Wil je aanvullende informatie stuur even een mail