Wijnreis Rheingau(D)

Ook zin in een lang weekend om kennis te maken van de wijnbouw en -boeren die in de Rheingau hele kwalitatieve en betaalbare wijnen maken? Wist je ook dat er in dit gebied bij Bingen en Rüdesheim al meer dan 1000 jaar druiven verbouwd worden!

Wil je wel een enigszins actief programma waar dit allemaal aan bod komt en je toch relaxed e.e.a. ondergaat?

Ga dan mee met ons, en verheug je alvast om ondergedompeld te worden in de versmelting van diverse culturen uit het verleden en maak kennis met het terroir, de natuur, passie voor wijn en gerechten uit de streek, in een gezelschap dat dit graag met je deelt.

On Y Va is een initiatief van 2 wijnliefhebbers die al vaker onafhankelijk van elkaar op verkenning zijn geweest, maar elkaar dan toch weer ‘toevallig’ tegenkwamen bij een Chateau of een restaurant in de “middle of nowhere” en dan bijkletsten onder het genot van het goede dat de aarde en de zee voor ons hebben voortgebracht. Die ervaringen willen we graag met jullie delen, zodat jullie ook dat enthousiasme krijgen en besmet raken met ons wijnvirus. We organiseren onze reizen voor kleine groepen, zodat het exclusief en gezellig blijft. 

Het gebied van de Rheingau, rondom de rivier de Rijn (uiteraard) is qua wijnsoorten bekend om zijn Rieslings en Spätburgunders, voor de Franse lezers Pinor Noir. Er wordt al meer dan 1000 jaar wijn gemaakt. Vroeger in de jaren 80, vraag maar aan je ouders, stond het bekend om zijn toch wel zoetere wijnen met een glas met groen voetje. Die wijnen zijn er nog wel maar vooral de droge Rieslings, verfijne Spätburgunders die met moderne technieken door jonge wijnboeren wordt gemaakt, is zeker het ontdekken waard. Een deel van de Rheingau is werelderfgoed van de UNESCO. Met name Rüdesheim, Assmannshausen, Lorch en Lorchhausen behoren sinds 2002 tot het werelderfgoed van UNESCO. Ook de keuken in diverse restaurants is modern en verrassend te noemen, dat gecombineerd met de mooie natuur maakt dit tot een interessant gebied voor onze wijnreis. Langs de Rijn vind je kastelen, burchten, abdijen en kloosters en mooie dorpjes die het beeld compleet maken.

Veruit de meest voorkomende druivensoort is de Riesling. Ook wel de koningin van de druiven genoemd wordt. Deze witte druif beslaat ongeveer 80% van het areaal. Uitzondering hierop is het wijnstadje Assmannshausen. Daar wordt merendeel rode wijnen gemaakt van de Spätburgunder (Pinot Noir) en waarmee het met 75 hectare ook het grootst aaneengesloten wijnbouw-gebied van deze druif in Duitsland is.

Over het hele gebied genomen is de verdeling van druivensoorten ongeveer,

De opbrengst is – zeker gezien de gemiddeld hoge kwaliteit – vrij hoog, namelijk meer dan 90 hectoliter per hectare. Markant aan Rheingauer-wijn is de opvallende zuurgraad en complexe ontwikkeling na lagering die vaak nodig is. Afhankelijk van de kwaliteitstrap qualitäts- of prädikaatsklasse – en het kwaliteitsniveau kan dat twee of meer jaren duren. Met name bij de Riesling-wijnen. Wijn met de titel “Groẞes Gewächs” behoren tot het hoogste kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met grand cru in Frankrijk.

Ons programma ziet er als volgt uit:

Op de eerste dag rijdt meestal de grootste groep van maximaal 14 deelnemers met eigen vervoer richting Rüdesheim. We vertrekken vroeg op vrijdagochtend en reizen direct af naar Weingut Freimuth in Geisenheim waar ‘gelukkig’ de eerste wijnproeverij start rond 11uur. In 1989 nemen Alexander en Karin Freimuth het familiebedrijf over, dat net na de 2de wereldoorlog voorzichting startte in de wijnbouw. Thans hebben ze percelen van in totaal 13hectares met diverse druivensoorten. Bij Freimuth is het goed vertoeven dus na afloop van de proeverij hebben we daar ook de lunch. Na het bezoek aan Freimuth en afhankelijk van het tijdstip gaan we richting Rüdesheim om vervolgens in te checken in onze appartement-boerderij aan de Oberstrasse 71 en sommigen naar ons *** hotel vlakbij omdat we met een grote groep zijn. Iedereen heeft een eigen kamer met bad/douchegelegenheid, parkeren ‘ist kein Problem’ op de groen gemarkeerde straten van de plattegrond die jullie gekregen hebben.

Drosselgasse

Rüdesheim is een prima uitgangsbasis aan de Rijn om de diverse Weingüter te gaan bezoeken en er zijn voldoende goeie restaurants zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over ‘wie er heen en terug rijdt na het diner’.

’s Middags, en dit plannen we mogelijk direct na de lunch, staat het eerste culturele bezoek al op het programma en reizen we naar het Abdijklooster Ebernach. Dit Fransiskaner kloster vindt zijn oorsprong in 1130 (!). Wikipedia zegt hierover:

Het begin van het klooster gaat terug op een schenking van de ridder Johan van Evernach en zijn vrouw Mechthild aan de abdij van Maria Laach in 1130. Aan de plek waar de nieuwe benedictijner abdij zou worden gesticht werd in herinnering aan de weldoeners de Latijnse naam Evernacum gegeven. De schenking bestond uit akkers, bos, weilanden, wijngebied en jacht en visrechten.

De vroegromaanse kapel van Ebernach werd in 1434 gesloopt ten behoeve van een nieuwe kapel. Het koor van deze Mariakapel, die in 1437 werd ingewijd, bleef tot op heden bewaard en werd in een uitbreiding van 1956 geïntegreerd. Het betreft een ruimte van twee traveeën met kruisribben en decoratieve sluitstenen. In de kapel staat een piëta uit de 15e eeuw.

Het klooster bleef ook in de 17e en 18e eeuw welvarend. Onder abt Abt Benedictus van der Eydt (1731-1755) onderging het klooster nieuwe uitbreidingen. Uit die tijd stamt het representatieve proosdijgebouw met een middenrisaliet en een mansardedak. Met de komst van de Franse revolutietroepen kwam er een einde aan de voorspoed van het klooster.[1]

Op 9 juni 1802 volgde in het kader van de secularisatie de opheffing van het benedictijner klooster. Het onroerend goed kwam in handen van een rijke arts uit Cochem, die het in 1887 aan de Franciscaner Broeders van het Heilig Kruis verkocht. De broeders verzorgden in het klooster mensen met ziekte, gebreken en/of beperkingen. Nog in 1888 vonden er nieuwe uitbreidingen plaats.

In mei 1943 werden 199 bewoners met een verstandelijke beperking door de nazi’s uit het Cochemer klooster gehaald en naar de kliniek Kulparkow bij Lemberg (tegenwoordig Lviv, Oekraïne) gedeporteerd om daar te worden omgebracht. Een in 2005 geplaatst monument bij de ingang van het klooster herinnert aan de slachtoffers van deze misdaad. Onder het monument werd grond uit Kulparkow vermengd met de grond van Ebernach.

Na deze eerste culinaire en culturele uitspanningen gaan we terug naar ons verblijf, frissen ons op en gaan ons rustig voorbereiden voor het diner in Bingen am Rhein. We gaan te voet dus aan de andere kant van de Rijn dineren, gelukkig is er een veerboot die ons aan de overkant breng. het is ongeveer 20minuten lopen. Het zou zomaar kunnen dat we na afloop nog ergens wat nakletsen onder het genot van…

Op de tweede dag gaan we, na een niet te laat ontbijt, naar Weingut Tesch aan het riviertje Nahe. Je reist met je eigen auto naar Langenlonsheim. Je bepaalt zelf of je andere deelnemers mee laat rijden gelet op de geldende covid-19 richtlijnen in Duitsland en waar je je zelf natuurlijk comfortabel bij voelt.

Riesling van Tesch

Ook weer zo’n fantastisch bedrijf dat in de opvolging zich meer en meer heeft toegelegd op de productie van Rieslings en Spätburgunders. Dr. Martin Tesch zal zijn passie met ons delen, hetgeen ook uitgemond heeft in talloze prijzen van zijn gerenommeerde wijnen. Ook zij hebben diverse wijnbergen die voldoen aan alle VDP-classificaties van de Duitse wetgeving. Erste en Grosse Lage gaan we zeker proeven en je zult versteld staan wat die Duitsers allemaal in huis hebben, daar kunnen we nog veel van leren in Nederland, alhoewel we daar natuurlijk ook goed op weg zijn in het Limburgse land.

Na dit bezoek gaan we licht lunchen in een vinotheek in Bad Kreuznach maar dan zijn we nog niet klaar natuurlijk.

We gaan in de namiddag inkopen doen voor het GrandDiner en/of bezoek aan het stadje Rüdesheim waar we ook verblijven. Er is een Nettorama te voet bereikbaar, voor de Aldi in Rudesheim even de auto pakken is wel wenselijk. We koken in onze apartementen, wie herkent het niet, en nuttigen dit in de binnenplaats buiten van onze apartement-boerderij die 400jaar oud is, maar in 2018 wel gerenoveerd is. Zorg dus wel voor iets warms om aan te doen, want we eten aan statafels overkapt in de buitenlucht en om 22uur moet er ‘Ruhe’ zijn….

Niederwald Denkmal (1871)

Op onze laatste dag alweer trekken we na het ontbijt onze wandelschoenen aan voor een gewone wandeltocht van een klein uur(echt niet pittig). De kabelbaan heeft helaas al Urlaub dus we gaan met auto’s naar het Rijksmonument en boven op de wijnberg lopen we door de prachtige natuur en vergezichten richting Assmannshausen, ook weer zo’n UNESCO-waardige plek. We zetten alle vervoermiddelen in dit weekend dus we gaan met de boot over de Rijn terug naar Rüdesheim rond het middaguur.

We lunchen tenslotte nog samen en nemen dan afscheid en gaan huiswaarts

Assmannsshausen

***

Voorwaarden van deze wijnreis

De kosten voor dit weekend bestaan uit; 2x ontbijt, 3x lunch en 2 diners met de bijbehorende (huis) wijnen en alle proeverijen en eventuele entreegelden. Je slaapt in een standaard tweepersoonskamer met douche of bad.

De rondleidingen en proeverijen zijn tegen speciale condities tot stand gekomen waardoor de totale reissom beperkt blijft. Wel verwacht elke Winzer, en dat is dus voor de organisatie het uitgangspunt, dat er per persoon 2 doosjes wijn worden besteld, maar dat is met deze topkwaliteit geen straf.

Omdat het reisgezelschap op verschillende momenten heen- en terug/doorreist zijn de reis- en overige kosten onderweg voor eigen rekening en regel je dat met de persoon die zijn auto beschikbaar heeft gesteld.

Qua logistiek voor de heen/terugreis bekijken we wat de meest efficiëntste auto-indeling is. We vertrekken om 7uur op vrijdagochtend in Helden, reistijd is een dikke 3uur en als het opschiet drinken we nog f koffie bij het Moseltal. De autoreisafstanden rondom Rudesheim zijn zeer beperkt.

De exacte kosten zijn nog niet bekend maar ga uit van 450 tot 500euro per persoon, all-in. Een definitieve afrekening volgt dus nog na einde reis. Onverhoopt kan het zijn dat we het programma moeten wijzigen (ter plaatse), daarmee ga je akkoord. Mocht de reis niet doorgaan dan laten we je dat tijdig weten en krijg je je geld terug binnen 7 dagen of je krijgt een voucher voor een toekomstige wijnreis.

Je hebt in ieder geval wandelschoenen bij je, een paraplu, warme kleding (indien nodig), je bent in staat om 18(!) wijnen te proeven en vooral goeie zin.

Wil je aanvullende informatie stuur even een mail